İnternetin yaygınlaşması ile birlikte artık dünya çapında internet üzerinden insanlar hakkında bilgi toplamak yaygın bir hale gelmiş durumda. Her gün milyonlarca kişi tarafından yapılan farklı aramalar ve ziyaret edilen siteler internet geçmişimizde yer alıyor.
Google gibi büyük arama motorları, Facebook gibi sosyal medya platformları kullanıcıların yaptıkları aramaları ve kullanım alışkanlıklarını izleyerek reklam çalışmaları için kullanabiliyor. Hedefli pazarlama adı verilen bu yeni nesil yöntem internete ne kadar bilgi verdiğinizin kaydını tutmuyor. Herhangi, en ufak bir bilgi bile reklam çalışmaları için saklanıyor. Bu işin çözümü için ise sosyal medya hesaplarınızı silmekten geçmiyor.
Bilgileri sildiğiniz zaman internetten herhangi bir bilgi silinmiş olmuyor. Çoğu insanın okumadan kabul ettiği şartlar ve hizmetler bölümüne onay verdiğiniz andan itibaren paylaştığınız bilgileri geriye çekebilmeniz imkansız bir hal alıyor.
Geçmiş Kalıcı Olarak Silinmiyor
Kendiniz ve sitenin diğer kullanıcıları tarafından silinmiş bilgileri görmeyebilirsiniz. Fakat bu bilgiler sitelerin veri tabanlarında saklanır. Bazı durumlarda ise bu içerikler artık size bile ait olmaz.
Facebook hesabınızı kalıcı olarak silmek için uğraştığınızı varsayalım. Facebook hesabınız silinse dahi şirket sizin bilgilerinizi saklar ve uygun gördüğü hallerde bu bilgileri kullanır. Aynı şekilde YouTube platformuna yüklediğiniz bir videoyu silseniz bile bu video sunucularda ve veri tabanında hala yer almaya devam eder.
Bu sebepten dolayı internet üzerinde attığınız adımlara biraz dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü bilgileriniz devamlı olarak her gün başka kişiler tarafından veri tabanlarında kullanılmak üzere saklanıyor.