Çocuklarda Duygusal Zekâyı Geliştirme Yolları

Çocuklarda Duygusal Zekâyı Geliştirme Yolları

Duygusal zekâ doğuştan edinilmeyen ve deneyimleyerek öğrenilen bir durumdur.  Deneyimleyerek öğrenilen bilgi zaman içinde gelişir. Genellikle 2 yaş ve sonrasında duygusal zekâda gelişim yaşanır. Kıskançlık, utanma, suçluluk gibi duyguların gelişiminde çocuklar aşırı tepkiler verebilir ve bu tepkileri doğru kontrol edemeyebilirler. Bu ise anne babaların özel mesai harcamalarını gerektiren bir döneme işaret eder. Bu dönemde çocuğunuzun yeni yeni öğrendiği bu duygusal zekâ içeriklerine uyum sağlaması ve tepkileri sonrasında ne ile karşılaşabileceğini öğrenmesi önemli olup bu durumda aşırı tepki vermeniz ise duygu saklamasına sebep olabilir.

Duygusal zekânın doğru gelişiminde anne ve babaların tepkilerini doğru vermeleri ve çocuk ile diyaloglarında dikkatli olmaları gerekir. Eğer bu konu ile ilgili olarak sıkıntı yaşıyorsanız pedagog desteği alarak çocuğunuzun duygusal zekâ gelişimine deste olabilirsiniz.

Tepkilerinizi Kontrol Altına Alın

Çocukların duygusal zekâ gelişimleri sırasında aşırı tepkileri olabiliyor. Bu durumda anne ve babalar kimi zamanda tepkilerinde aşırıya kaçabiliyorlar. Sen beni delirtiyorsun, gibi suçlayıcı ve çocuk için incitici bir söylem özgüvenini zadelerken aynı zamanda içe kapanık olmasına sebep olabilir. Fakat bunun yerine bu yapmış olduğun hareket beni üzüyor, demeniz ise sebep ve sonuca ulaşmasını sağlar. Böylelikle yapmış olduğu davranış sonucunda ne odluğunu görmesine neden olur. Aynı zamanda mutlaka tepki durumlarında onları dinlemenizde fayda sağlayacak olan seçimdir.

18

Yanıt Yok

Cevap Yazın