Marul Gübreleme Programı

Marul Gübreleme Programı

Marul yetiştirmeciliği yapılacak olan topraklarda ve arazilerde gübreleme ile ilgili bazı tekniklere dikkat edilmesi gerekmektedir. Marul gübreleme de kullanacak olan taban gübresinin fosfor ve potasyum miktarının %70’i kullanılır. Bir dekarlık alana yaklaşık 12 ile 18 kilo arasında fosfor ve 15 ile 20 kg kadar potasyum verilmesi yeterli olacaktır. Hasat aşamasına gelmeden bir ay öncesine kadarlık zaman dilimi içerisinde de geri kalan %30 gübre de ilave edilebilir. Yani bu da bir dekarlık alana 3 ila 4 kg daha fosfor ve 6 ile 8 kg arasında potasyum olarak değerlendirilebilir.

Marul Yetiştiriciliğinde Gübrelemenin Önemi

Marul yetiştiriciliğinde gübreleme çok önemlidir. Gübreleme öncesinde marul organik maddeleri çok sever. Bu yüzden organik maddece zengin olan topraklarda çok hızlı bir şekilde gelişir ve çok hızlı bir şekilde hasat olgunluğuna gelir. Bu yüzden fide dikiminden önce marul yetiştiriciliğinde yanmış olarak bulunan ahır gübresi kullanımı tavsiye edilmektedir. Marul üretiminde kullanılacak olan ticari ürünlerde çok dikkatli olunması gerekmektedir. Şayet azotlu gübrelerin marul yetiştiriciliğinde toprağa çok fazla verilmesi bitki yapraklarında nitrit birikmesi yaşanır. Bu nitrit maddesi insan vücudunda olumsuz bir etkiye neden olur. Marul yetiştiriciliğinde kullanılacak olan toprakta yapılan analizlere göre en uygun marul gübreleme programı seçilmelidir. Toprağa aşırı gübre verilmesi tuz oranını arttıracağını için tehlike arz eder.

Marul Nasıl Yetiştirilir?

Kış aylarında marul gelişmesi yavaş, sonbahar ve ilkbahar aylarında ise daha hızlı olur. Marullar çok fazla su tükettikleri için çimlenmeye başladığından itibaren hasat edilen süreye kadar bol miktarda sulanmalıdırlar. En fazla suya ihtiyaç duydukları zaman ise hasat iriliğine ulaştıkları tarihten 15 gün öncesinde başlar ve hasat yapılana kadarda devam eder. Toprağın devamlı nemli tutulması gerekmektedir. Marul üreticilerin de en bilinen sulama yöntemleri masura ve damla usulü yöntemlerdir. Bir dekar araziden yaklaşık 7/8 bin adet civarında marul üretilmektedir. Buda yaklaşık bir dekarda 3 yada 4 ton marul verimi almak demektir. Marul gübreleme programı ile ilgili olarak detaylı bilgi ve hizmet almak için https://www.ufuktarim.com/besleme-programlari/marul adresinden destek alabilirsiniz.

28

Yanıt Yok

Cevap Yazın