Diyaliz teknisyeni nasıl olunur? ya da ne iş yapar? gibi benzeri sorular araştırılan bir konudur. Diyaliz teknisyeni, diyaliz tedavisi görecek hastaların diyaliz makinasına alınması, takibi ve tedavisi ile ilgilenmektedir. Dolayısı ile diyaliz çalışmalarını sonlandırana kadar süreci yönetmektedir. 1913 yılında ilk hemodiyaliz işlemi köpekler üzerinde gerçekleşmiştir. İnsanlar da ilk diyaliz 1944 yolunda Kolff tarafından Hollanda da gerçekleşmiştir. Peki, diyaliz teknisyeni nasıl olunur?
Öncelikle iyi bir diyaliz teknisyeni olmak için iki senelik eğitim veren Sağlık Meslek Okulları’nın Diyaliz Bölümü’nden önlisans mezunu olunması daha iyi olacaktır. Önlisans eğitimi alan kişiler “Diyaliz Teknikeri” olarak da adlandırılmaktadır. Aynı zamanda sağlık meslek lisesi mezunu olan kişilerin diyaliz teknisyeni olması için geometri, matematik, fizik ve biyoloji derslerinde başarılı olması gerekmektedir. MEB tarafından her sene düzenlenen LGS sınavına girerek iyi bir puan alınmalıdır. Ayrıca lise eğitiminde staj zorunlu olduğu için diyaliz teknisyeni olmak isteyen kişilerin stajını yapmış olması gerekmektedir. Eğer kamu hastanesine bağlı çalışmak isteniliyor ise KPSS sınavına girilmesi gerekmektedir. Ancak özel bir diyaliz merkezinde çalışmak için herhangi bir sınava girmeye gerek yoktur.
Diyaliz Teknisyeni Ne İş Yapar?
Diyaliz teknisyeni ne iş yapar? sorusu hakkında kısa ve önemli bilgiler vereceğiz. Öncelikle bir diyaliz teknisyeni, diyaliz tedavilerinde tıbbi açıdan sorumlu hekimin taleplerine yönelik görevini yapmaktadır. Her işlem sonrasında diyaliz cihazlarının iç ve dış yüzeyini dezenfekte etmektedir. Aynı zamanda hasta işleme alınmadan damar yolunu değerlendirmektedir. Diyaliz işlemi öncesi ve sonrasında hastanın tartılma işlemini takip eder. Eğer diyaliz cihazlarında arıza olur ise teknik birimi derhal haber verir. Bu süreçte diyaliz teknisyeni hasta mahremiyetine saygı göstermektedir.
Diyaliz teknisyeni, kan akışı pompasını öngördüğü hızda başlatmaktadır. Kullanmak için cihazı ve tüpü bağlar. Aynı zamanda hemodiyaliz işlemi için kullanılan diyalizat adlı sıvıyı karıştırır. Ardından hastayı diyaliz odasına taşır. Hastanın endişesini azaltmak için işlemler hakkında bilgi verir. Ekipmanların sorunsuz çalışması için doktorlar ve hemşireler ile işbirliği yapmaktadır. Diyaliz teknisyeni nasıl olunur? ve ne iş yapar? soruları hakkında merak edilenlerin hepsi yukarıda yer alıyor.
Diyaliz Teknisyeni Maaşları Ne Kadar?
Diyaliz teknisyeni ne kadar maaş alır? sorusu meslekte en çok merak edilen konudur. Diyaliz teknisyeni 7.000 TL ile 9.000 TL arasında maaş almaktadır. Net maaşı öğrenmek için brüt ile ilgili bir kavramdır. Ancak genellikle belirttiğimiz miktar da maaş alıyorlar. En düşük diyaliz teknisyeni maaşı 6.100 TL’dir. En yüksek maaş ise çalışılan merkeze göre 9.000 TL’ye kadar çıkmaktadır. Fakat genellikle bir diyaliz teknisyeni 6.850 TL maaş almaktadır. Diyaliz teknisyeni nasıl olunur? konusu hakkında detaylı bilgiler sunduk.