Yeni akıllı telefonunuzu kazayla paramparça etmekten daha can sıkıcı ne olabilir ki? Telefon, belki yine de kullanılabilir, ancak artık elinizde okuması zor ve hoş olmayan bir ekran kalır. Fakat bilim insanları, bu kırılgan akıllı telefonları kurtarmak için yeni bir çözüm bulmuş olabilirler. Gümüş ve grafeni birleştiren yeni bir teknik, daha ucuz, daha esnek ve çevre dostu ekranlar yaratabilir.
Yeni Ekran Teknolojisi Neler Getiriyor?
Şu anda en büyük sorun, akıllı telefon ekranları yapmak için kullanılan indiyum kalay oksidin kırılabilir ve pahalı olması. Birincil bileşen indiyum, nadir bulunan bir metaldir ve ekolojik olarak zararlıdır. İndiyum kalay oksit için en iyi alternatif olarak gösterilen gümüş de pahalıdır. Sussex Üniversitesi’ndeki fizikçilerden gelen bu buluş, gümüş nanotelleri grafene – iki boyutlu bir karbon malzemesine – birleştirmek oldu.
Gümüş nanoteller daha önce dokunmatik ekranlarda kullanıldıysa da kimse bunları grafenle birleştirmeyi denemedi. Bu devrim tekniği, aynı zamanda elektrik iletme kabiliyetini de arttırıyor, bunun sonucunda daha iyi performans elde etmek için gümüş miktarının bir kısmı kullanılabiliyor. Yani ekranlar daha duyarlı olacak ve daha az güç kullanacaklar.
Gümüş kullanırken karşılaşılan sorunlardan biri havadan etkilenmesidir. Bulunan teknik, grafen tabakasının, havadaki kirleticilerin gümüşe saldırmasını engelliyor olmasıdır. Ayrıca görülen o ki; bu yeni ekran malzemesini tekrar tekrar bükerseniz elektriksel özellikler değişmiyor, oysa daha önceki grafensiz malzemelerde mutlak deformasyon görürsünüz. Bu, bir gün tamamen esnek cihazlar geliştirmenin yolunu da açıyor.