Hekime doğum esnasında yardımcı olan, hatta hekim bulunmayan yerlerde doğumu gerçekleştiren anne ve bebek sağlığını koruma amaçlı çalışmalarda yetkili görevlilere ebe denmektedir. En eski mesleklerden birisi olan ebelik temelde doğumu gerçekleştiren kişi olarak bilinse de doğum dışında da pek çok mesleki sorumlulukları vardır.
Ebe Olmak İçin Ne Yapılmalıdır?
Üniversitelerin Sağlık Yüksekokullarına bağlı Hemşirelik Yüksek Okullarını bitirenler ebelik mesleğini yerine getirebilmektedirler. Burada verilen eğitim 4 yıldır. Tüm eğitim dönemi boyunca alınacak olan eğitimler uygulamalı şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu aşamaları başarılı bir şekilde bitiren adaylara ebelik diploması verilmektedir.
Ebelerin Çalışma Alanları
Ebeliği bitiren kişiler özel ya da kamu hastanelerinde, aile sağlığı planlama merkezleri ve sağlık ocaklarında istihdam edebilmektedirler. Çalışacakları ortam içerisinde hamile kadınlar, çocuk ve bebekler, doktor ve diğer sağlık çalışanları ile sürekli olarak irtibattadırlar. Ebelerin çalıştığı yere göre nöbet ya da vardiyası bulunabilir. Çalışma şartları her ne kadar ağır gibi gözükse de ülkenin hemen her yerinde iş imkanı bulabilmektedirler.
SGK ya da özel sağlık kuruluşlarında, çocuk sağlığı ve aile planlama merkezlerinde, doğum evlerinde, dispanserlerde ve doğum kliniklerinde rahatlıkla iş bulabilmektedirler. Bu alana ilgi duyan adaylar ilgili üniversitelerin ilgili bölümleri için gerekli puanları alarak kariyerlerine yön verebilirler. Ülkenin hemen her yerindeki üniversitelerde bu alanla ilgili bölümler bulunan üniversiteler yer almaktadır.