Basit bir şekilde tanımlamak gerekirse çeşitli kumaşların dikim işlemlerinin yapılmasını sağlayan makineler dikiş makinesi olarak isimlendirilmektedir. Çok uzun yıllardır bu makineler hayatımızdadır ve ilk üretildiği dönemde büyük yankı uyandırmıştır.
Dikiş makinasının tarihi çok eskilere dayanır. 1790 senesinde İngiliz mucit Thomas Saint, derinin üzerine delik açıp bu deliklerden iplik geçirmeyi sağlayacak bir makinenin patentini almıştır. Patenti alınmış olsa da bu fikir hiçbir zaman hayata geçirilemez.
1830 senesinde ise zincir dikiş yöntemini kullanan bir makine icat edildi. Makinayı icat eden Fransız mucit bu makinadan tam 80 adet üretti. Ancak mesleklerinin ellerinden alınacağını düşünen terziler bir saldırı düzenleyerek makinaları ortadan kaldırdılar.
İnsanlara dikiş makinesi dendiğinde akla gelen ürünler ise ilk olarak 1834 senesinde kullanılmaya başlandı. Çapraz dikiş yapan bu makine ipin delikten geçtikten sonra kenetlenmesini sağlamaktaydı. O günden günümüze kadar gelişen dikiş makinelerinden artık çok daha profesyonel işler ortaya çıkmaktadır.
Dikiş Makinesi Türkiye’ye Ne Zaman Geldi?
Bazı icatlar dünya çapında çok büyük etkiler yaratır. Dikiş makineleri de bu etkiyi yaratmayı başaran icatlardandır. Tüm dünyada olduğu gibi dikiş makineleri ülkemizde de insanların ilgisini çeker. Amerika’da üretimine başlanan makinelerin ülkemize girişi 1886 senesine denk gelir. Singer markasının dikiş makineleri ilk olarak bu tarihte ülkemize satılmaya başlamıştır.
Firma ülkemizdeki ilk mağazasını 1904 senesinde açar. İnsanlar artık dikiş makinesine rahatlıkla ulaşabilir bir halededir. Bu durum birçok kişinin makineleri kullanarak kendi kıyafetlerini dikmeye başlamasına sebep olur. Kısa sürede ürün yayılır ve takvimler 1959 senesini gösterirken Singer Türkiye’de ki ilk fabrikasını açar.
Türkiye’de ürün satışına başlayan Singer, ülkemizde bayilik açan ilk yabancı marka olma özelliği taşımaktadır. Türkiye’de bir potansiyel gören marka Türkçe kullanma kılavuzları oluşturmuş ve böylece dikiş makinesi sektöründe ülkemize ne kadar değer verdiğini göstermiştir.
Dikiş Makinesinin Hayatımız İçin Önemi Ne?
Dikiş makineleri ilk olarak evlerde basit işlemler için kullanılmaktaydı. Sonrasında insanlar bunu bir girişim aracı olarak görüp terzi dükkanlarını makinelerle geliştirdiler. Terziler yeni kıyafetler dikerken bu makineleri kullandılar ve çok daha kısa sürede dikiş işlemlerini gerçekleştirmek mümkün oldu.
Eğer dikiş makinesi hayatımızda olmasaydı bu kadar kıyafeti bulmamız ve arasından dilediğimizi seçmemiz mümkün olmazdı. Özel olarak dikilen kıyafetlerin ücreti çok yüksek seviyelerde olurdu. Gardıroplarımızda onlarca kıyafet olmak yerine yalnızca 2-3 adet kıyafet bulunabilirdi. Dikiş makineleri bu etkileri yaratacak kadar özel makinelerdir.