Kaza tespit tutanağı 2008 yılından itibaren Karayolları Trafik Kanunu’na göre maddi hasarlı bir kazada kişilerin trafik ekiplerine gerek duymadan karşılıklı anlaşabildikleri ve bu bağlamda düzenledikleri tutanaktır. Bu daha çok trafik görevlilerinin yükünü hafifletmek ve trafikteki akışa engel olmamak açısından önemlidir. Kaza tespit tutanağı iki nüsha şeklinde iki tarafın ortak hazırladığı yazılı beyandır.
Sigorta firmasından hak talep edebilmek için ise tutanakta yer alan tüm bilgilerin eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Bununla beraber taşıtların kaza anındaki durumları herhangi bir oynatma yapılmadan fotoğraflanarak eklenmelidir.
Tutanaktaki Alanlar
Kaza tespit tutanağının 1 numaralı alanında kazanın tarihi yer alırken 2 numaralı kısmında kazanın olduğu yerin adres bilgileri, 3 numaralı kısımda ise görgü tanıklarının isimleri, adres ve telefonları yer almaktadır. 4 ve 5. Kısımlarda ise sürücü ile araç bilgileri, 6. bölümde ise trafik sigorta poliçe bilgileri yer almaktadır. 9 ila 10 numaralı alanlarda grafiksel çizimler yer alır. Kaza anında otomobillerin ilk darbeyi aldıkları yer ile kaza yerinin taslak çizimlerinin olduğu alan vardır.
Son kısımlar olan 11 ve 12. bölümlerde sürücülerin kazaya dair görüşlerine yer verildikleri yer vardır. Bu kısımda ayrıca imza alanı da bulunur. Görüşler yazıldıktan sonra bu kısım imzalanır. Tutanakta mevcut olan 8 nolu alan ise kazaya karışmış olan yabancı plakalı yeşil kart belgesine sahip araçlar içindir.