Organik tarım dünya da hızla yükselen üretim trendleri arasında yer alıyor. Türkiye’de de giderek yaygınlaşmakta. Hem üreticiler, hem de tüketiciler tarafından talep artarken, bu işe girmek istiyor ve organik ürün pazarlamak istiyorlar. Bu işe girmeden önce kapsamlı bir araştırma ve inceleme yapmak gerekiyor, her şeyden önce bu işe tutkulu olmanız gerekiyor.
Organik tarım işine başlamadan önce, işletmenizin ölçeğini belirlemeniz gerekli. Aile işletmesi mi yoksa kurumsal bir işletme sahibi mi olacağınıza karar vererek bu işe girmek daha doğru yönetim anlamında size avantaj sağlıyor. Bu işe girmeden önce tarım yapılan çiftliklerde ve işletmelerde vakit geçirmek ve deneyim kazanmak oldukça önemli.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sertifikasyon kuruluşuna verdiği yetki çerçevesinde organik tarım işletmeleri sürekli denetim altında faaliyet gösteriyor.
Organik Tarım Sertifikasının 6 Adımı
1-Öncelikle Tarım Bakanlığı’ndan yetkili kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarından birisiyle sözleme yaparak bu işe başlayabilirsiniz. Sözleşme yapmadan ürün sertifikası almanız söz konusu değildir.
2- Organik tarım alanında sentetik kimyasal üretim maddelerinin 3 yıl ve üzerinde bir süre boyunca kullanılmaması gerekiyor.
3-Sertifikalı ve sertifikasız ürünlerin birbirinden ayrılması gerekiyor.
4-Sertifikasyon kuruluşları tarafından yılda 2 defa haberli, 1 defa da habersiz kontrol yapılması gerekiyor.
5-Her yıl yenilenen sertifikalarda ürün listeleri mevsim geçişlerinde yapılan denetimle sertifikalara ekleniyor.
6-Üretimde kullanılan tohumların da organik olması gerekiyor. Tohumun menşei, faturası ve diğer tüm belgelerinin sertifikasyon kuruluşuna gönderilmesi sureti ile organik tohum kullanıldığını ispatlamak zorunlu.